Tårtans historia

Tittat på "Hela Sverige bakar" i kväll och de har berättat (om jag hört rätt) att tårtan kommer från latinets tortus som betyder vriden.
Tårtan kom till Sverige på 1400-talet. Tror de första tårtorna var mördegstårtor.
På 1800-talet blev det modernt med chokladtårtor.
Det var bara överklassen, de rika som hade råd att köpa tårta.
Angående ljus på födelsedagstårtor så hittade jag denna länk.

http://varldenshistoria.se/fraga-oss/varfoer-blaser-vi-ut-ljusen-pa-foedelsedagar

Mer historia ...

http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6delsedag


Här kommer mer historia om tårtan.

http://www.vett-och-etikett.com/vett
och-etikett.asp?tips=Brollopstartan

För övrigt hade jag en trög morgon då jag kände mig sorgsen, trött, hade lite ångest och lite huvudvärk. Det blev bättre efter att jag tittat på "Extreme homemakeover" med godhjärtade Ty. Då kom jag i gång, gjorde mig i ordning, packade upp grejer (från mammas lgh) ur en stor kasse, flyttade på ett gäng kassar och grejer för att frigöra utrymme att komma fram med den säng vi ska klämma in längst in i vardagsrummet (den står i mammas lgh tills på lördag). När jag flyttat på kassar och sådant så stoppade jag in en maskin tvätt, gick och handlade mat på Ica, stoppade in två maskiner tvätt och sedan har jag pysslat med lite annat också.

NVE & långpromenad

Igår måndag började min aspergerutredning, det började med en tid för urinprov, så det var vad jag gjorde på NVE (Neuropsykiatriska Enheten för Vuxna (alt. VuxenEnheten) igår, fast nu blev det ju inte bara det, då jag hade ett problem att ta upp. Jag hade blivit tilldelad en psykiatriker jag inte ville ha, som det känns fel med av mina tidigare erfarenheter av denne läkare. Jag sa till sjuksköterskan om detta, som jag träffade på NVE igår och hon sa att hon skulle fixa så jag fick en annan läkare, vilket kändes bra.

Innan mitt besök, så tog jag några bilder från samma våningsplan som NVE ligger på. De bilderna slutar med bilden på trappan.

Efter mitt besök så beslöt jag mig för att gå ner till gamla mentalsjukhuset och filma lite, tog då även några bilder (filmklipp kommer senare förmodligen). Hade tyvärr inte med mig min stora kamera. De bilderna slutar med den halvmåneformade häcken.

Sedan drog min nyfikenhet och kreativitet i väg mig på en cirka 3 timmar lång promenad. Gick i kringelkrokar och sedan på en raksträcka längs med ån bort till fågeltornet, var där i någon havltimme minst tror jag, innan jag gick längs med ån hela vägen till stan. Både filmade och tog ett gäng bilder.

Ursäkta att min bloggser förjävlig ut i nuläget, men de har gjort stora förändringar på blogg.se och de har varnat om att det kan vara en del fel i början innan de hunnit rätta till. Bilderna ska ju t ex inte sticka ut till höger.


Tråkig start på dagen

Självklart måste man börja dagen med att må dåligt över vad en hjärtlös j-la gubbhelvete har skrivit på fb-evenemanget om den försvunna hunden ♥ Lovis. =o(

Kräket skrev följande under en bild;
"Mycket fin hund, men det börjar bli tjatigt med alla mejl om hunden."

Sedan skrev han detta i ett inlägg på sidan;
"Jag får ju lägga ner tid på att ta bort skiten när det finns annat jag behöver göra. Komma med ett sådant förslag visar hur omogen du är, barnsligt sagt."

Vet inte vem det sista var riktat till, men alla har ju typ skrivit att han ska lämna evenemanget eller avaktivera aviseringar.

Jag skrev detta till kräket;
"Håller verkligen med Nilla till punkt och pricka. Du verkar väldigt hjärtlös och respektlös och så att dömma av det du skrivit. Det gör ont i mig att "träffa" på sådana som du som inte bryr dig om djurens välfärd, om deras hälsa, om deras liv och i detta fall då om att Lovis ska hittas och komma hem till tryggheten, värmen, kärleken, en skön bädd och god mat.
Tycker inte du har något här att göra så som du skriver, fattar du inte hur sårande och smärtsamt det är att få läsa det du skrivit, om att du tycker det är tjatigt med mailen och kallar uppdateringarna om denna vackra stackars hund för skit! Det är fruktansvärt att läsa det om man verkligen bryr sig om och älskar djur innerligt.
Jag kan nog tala för alla här att vi inte vill se dig mer här, så det är nog bäst att du lämnar denna sida helt.
Blir så upprörd på sådana som beter sig som du.
Kommer inte skriva mer nu, även om du nu säkerligen kommer försvara dig med taggarna ute och komma med någon otrevlig kommentar, men jag hoppas du kan tänka till och inse vilken skada det gör när du uttrycker dig som du gjort här."

Och skriv inget i form av att jag inte ska bry mig eller ta åt mig, att jag bara ska skaka av mig det, för det är helt lönlöst och faktiskt också ointressant för mig som är extrem djurvän och TYCKER att man ska bli påverkad och bry sig och reagera.

Olägliga händelser

Det var väl lika bäst att det inte fanns någon plats för oss (mig och Firfin) på bågskytteklubben i kväll, eftersom jag fått fel på högerögat, kanske båda, men på höger känns det och syns det. Slemhinnan nedanför fast i ögat ni vet är rödprickigt med vita små grejer som ligger på och som går att peta bort. Ögat gör ont, svider, kliar och delvis dunkar ungefär. Själva ögat är inte direkt rödsprängt, så jag tror inte det är något blodkärl som brustit som det kan göra när man varit vaken för länge och ansträngt ögonen. Ögat ser irriterat ut. Vänster öga är hyfsat ok, men svider och kliar lite stundvis, men ser väl ok ut än så länge.
Blir att gå på drop in besök på VC i dag då och få fason på det förbannade ögat.
Har sköljt ögonen med ögondroppar ungefär nyss och ska nu tvångsäta 1 1/2 morot för ögonens skull.
Först en oläglig förkylning, sedan påbörjas min väntade utredning olägligt (nu den 17/9) och nu får jag fel på ett öga olägligt också!
Kunde jag inte få bli klar med mammas lägenhet först och så?! =o(

15:45
Det gick inge vidare på VC. Kom dit, tog en nummerlapp, fick anmäla mig i receptionen och blev ombedd att vänta i det i stort sett tomma väntrummet, vilket jag tyckte bådade gott, för då kunde det ju inte vara lång kö alls. Det tog 30-45 minuter innan en sjuksköterska ropade mitt namn, så fick jag gå in till henne och säga vad problemet var. Hon sa att det verkade som att jag fått en ögoninfektion, men att hon tyvärr inte hade någon läkartid till mig i dag, men att hon hade en tid i morgon, men jag sa att jag kom i dag för att jag inte skulle ha tid i morgon. Hon tyckte jag kunde gå till närakuten vid samariterhemmet i stan på kungsgatan, men jag sa att jag inte ska till stan i dag och att jag har så mycket i vardagen nu och inte orkar ta mig dit. Jag frågade om jag kunde göra något annat, köpa något på apoteket som kunde ta bort ögoninfektionen och fick ordinerat att köpa Noviform-salva att ha i ögonen varje kväll, samt skölja ögonen med vatten och med ögondroppar om dagarna, kunde också pröva med ögondroppar mot allergi och klåda sa hon.
Jag gick till apoteket direkt efter och det visade sig att Noviform-salvan var slut och den har varit slut hela sommaren för de som tillverkar den har slut på en ingrediens och kommer inte kunna leverera ny Noviform-salva fören 12/10. Jag frågade om det fanns något likvärdigt, men hon på apoteket sa att det var den enda antibakteriella salvan som fanns. Arg på VC och besviken från apoteksbesöket gick jag in på Ica och köpte ett stort paket kakor och blåbärsdryck att tröstäta och dricka när jag kommit hem.
Varför skriva/gå ut med att det är drop in måndagar till torsdagar hela dagarna om det inte är det? Det var för tusan inga människor där, så hur kunde drop-in läkaren vara fullbokad hela dagen? Dåligt! Ruttna jävla sjukvård! Jag litade på att få träffa en läkare, för det brukar man ju få göra på drop in. Ska fan inte gå dit mer, man blir ju bara besviken.
Nu har jag och Firfin varit till Gränby c på ett annat apotek (Kronans) och köpt sterilt ögonvatten och ögondroppar mot allergi och klåda som ska kunna fungera mot inflammationer också, så får se om den funkar. Ögondropparna kostade cirka 90 kr och fanns inte framme i hyllan bland andra allergiögondroppar.

RSS 2.0