Nattskriveri

Ja rent teoretiskt sett är det ju torsdag nu så då utgår jag från det. 
Natten till igår sov jag på balkongen, det var lite väl kallt dock och jag gick in vid 5 på morgonen, la mig vid 7 igen och sov några timmar till. 
 
Igår var jag till psykologen och pratade om konflikter och så. Nästa gång ska vi prata om ocd bland annat eftersom jag märkt att den eskalerat lite. 
Jag har köpt Firfins födelsedagspresent. För övrigt har jag gosat en del med råttorna, givit dem gottigheter och så. 
Skulle ha gjort del två i processen att tillverka granskottssirap men väntar med det till om några timmar. 
 
 
Bilden här nere är jag när jag väntade på bussen in till psykologen igår. Det där är en sådan frisyr jag oftast gör numer när jag inte orkar borsta håret efter att ha tvättat det. 
 
 
 
 
17:00 denna torsdag.

Nej om jag skulle ta och ta tag i det där med att fixa granskottssirapen nu då. Jag ställde glasburken i et annat fönster i förmiddags för att den skulle få mer sol på sig eftersom det var dåligt med sol här igår och vi har keftermiddagssol i det fönster den stod i innan.

 
Jag har för övrigt testat ett par av mina nya nagellack och jag är nöjd. Haha jag har neonnaglar nu då.
 
 
 
Råttorna har fått mer extra gottigt idag, frukthavredryck med helt slät och helt sockerfri utan några tillsattser, lyxig blåbärssylt med äppelpuré i och små bitar av ett 7-kornknäckebrön i.
Det är verkligen tragiskt och tråkigt att idag är deras sista hela dag här hemma. Tungt. :(
 
 

Mycket har hänt

Det var ju längesedan jag bloggade innan jag la in blogginlägget "R.I.P Tyrande & Alleria". Mycket har hänt sedan dess, jag har tyvärr slutat med bågskytte som jag tyckte så mycket om, det blev strul helt enkelt, inget jag tänker gå in på här.
Under våren så har vi fått åka till veterinären med marsvinen flera gånger mest för att Selenes blodprov såg bedrövligt ut och vår älskade, bästa veterinär kunde inte finna något fel, vi till och med rönkade Selene men där syntes inget fel heller. Vi körde två olika antibiotika utan något som helst resultat, de vita blodkropparna bara förökade sig men det konstiga var att de var passiva trots allt. Hon hade ett högre nivå vita blodkroppar än vad som är normalt vid en infektion men det syntes inga fel, syntes ingen infektion, hon åt och drack och tiggde och lungorna lät bra. Hon var ett stort mysterium för oss och vår veterinär. Vi gav henne ingen behandling eftersom det var lönlöst då vi inte visste vad som orsakade det hela, så vi skulle komma tillbaka efter två månader (tror jag det var) för ett till blodprov och på det fjärde blodprovet så var blodvärderna som de skulle vara helt plötligt, plötsligt var hon frisk.
Nu är det dock så att Eos hade betett sig knepigt mot Selene ett par dagar, det tycktes se ut som någon hormonstörning och jag nämnde det för veterinären som då redan visste att både Selene och Eos har varsin liten, liten cysta i livmodern. Vår veterinär sa att det troligen var cystan som ställde till det med hormonerna och att det där beteendet kan komma tillbaka och ibland håller det i sig länge och det är ju jobbigt för båda marsvinen, dessutom kom hon fram till att hon aldrig tagit blodprov på marsvin med cysta eftersom ägare alltid kommer in med marsvinen när cystan hunnit bli så stor att den är uppenbar och det blir en självklarhet att operera bort den, hon tror nu att de där underliga blodprovsresultaten Selene fick troligen berodde på cystan de med. Vår veterinär rekommenderade oss att operera bort dessa cystor på dem medan de är under 4 år gamla eftersom riskerna vid operation ökar efter det, hon tror det vore bäst för dem att operera bort dem så de slipper få hormonella syörningar och så av dem. Vi ska låta dem bli opererade i Augusti, vilket känns nervöst och skrämmande.

Våra två små råttanter som är ca 2 år och 8 månader gamla, de är ju kullsyskon, de har tyvärr fått tumörer och de har vuxit och har börjat störa dem nu så tyvärr måste vi för deras skull, för att ge dem ett värdigt slut, låta dem få somna in i slutet av denna vecka. De kommer lämna ett stort tomrum efter sig och det kommer bli så tyst i vardagsrummet, inget prassel, inget knaprande, inget pysslande etc. De är våra två sista råttor.

Ja vad mer då har hänt och händer, jo jag och Firfin är ju sedan sent i höstas 2013 fågelskådare och medlemmar i UOF. Vi har varit med på några exkursioner med UOF, den första vi var på var i Februari. Vi fågelskådar mycket själva med såklart, speciellt jag då. Det är ju nu högsäsong för oss fågelskådare. En av favoriterna jag sett några gånger är brushanar och en av de häftigaste fåglarna jag hört är rördrom.
Utöver UOF så är jag och Firfin även med i UGS sedan i höstas och vi har varit på ett par föreläsningar och ett årsmöte och det är trevliga, mysiga människor där, vi tycks vara bland de yngsta. Vi har tyvärr inte kunnat delta i någon exkursion eftersom dessa tyvärr har krockat med fågelexkursionerna vi redan bestämt att gå på, men jag hoppas det dyker upp någonvi kan åka med på.
Jag är för övrigt med i Soppkök Uppsala sedan i Februari, är alltså volontär där och har varit med på tre soppkök nu. Vi har soppkök tredje söndagen varje månad och delar då ut kläder, mat och hygienartiklar till hemlösa och behövande i Uppsala. Det är trevliga människor i Soppkök Uppsala och det känns bra att vara volontär där, vara med och hjälpa de hemlösa och behövande. Soppkök Uppsala är politiskt obundet och vi är ingen organisation utan det är privatpersoner som startat upp detta och ja det är helt idéel. Ett syfte med Soppkök Uppsala är att visa politikerna att vi inte ska behöva finnas.

För övrigt var jag och Firfin upp till Hälsingland nyligen, vi hälsade på ett par vänner och deras barn i Alfta, fågelskådade samt planterade blommor på pappas, farmors, farfars och farmors föräldrars grav, det är en familjegrav alltså. Vi såg två älgar i Alfta och vi såg tjäderhona och vi kunde kryssa av en ny fågel på vår 300-lista när vi såg rödstjärt så det var kul, vi såg även t ex sångsvanar men sådana har vi ju sett förr i t ex Hjälstaviken dit vi varit ett par gånger (jag har varit dit tre gånger eftersom jag åkte dit själv med UOF en kväll när vi skulle på beckasinkväll).

Igår var jag och la blommor på mina och Firfins älskade råttors, fiskars och en koltrasts grav, jag/vi gör det ibland, går dit och lägger blommor.

Idag ska jag gå förbi 4H-gården och toitta på de bedårande kultingarna som kommit.

R.I.P Tyrande och Alleria

Den 15/10-2013 fick vi låta vår lilla dotter Tyrande få somna in efter en tids kamp mot kronisk mykoplasma. Hon var en tapper och stark liten kämpe.
Vår lilla Tyrande var minst av våra fyra döttrar (av råttorna då alltså), inte minst åldersmässigt men minst i storlek, hon var minstingen, vår lilla tuss, vår lilla vitnoskrullnos, vår lilla plutt. Hon var så go och mjuk och en riktigt mysig liten råtta med en riktigt mysig liten pussmage och hon hade sin egen personlighet och stil.
Hon kommer alltid vara älskad och finnas kvar i våra minnen. Vi saknar vår lilla charmiga Tyrande.

Den 3/2-2014 fick vi låta vår lilla dotter Alleria somna in efter att hennes tumör vuxit samt börjat stjäla så pass mycket näring från det hon åt att hon blivit så skruttig och ganska mager så vi tyckte det var bäst för henne att få somna in. Alleria hade kämpat på bra hon med. Hon sökte trygghet hos mig sista två dagarna, hon ville vara hos mig hela tiden så jag hade henne hos mig cirka 6-8 timmar om dagen sista två dagarna.
Vår dotter Alleria var vår näst minsta råttös, en bestämd och självständig liten tös med mycket spring i tassarna, hon var vältränad i kroppen eftersom hon var så aktiv, hon var vår lilla fitnessråtta, vår vitnosraknos med en fast, fin mage och en slank kropp, från det att hon vuxit klart så behöll hon ungefär samma stabila vikt hela livet fram tills att hon fick den här tumören då som såg till att hon magrade av trots stödmat med specialkost.
Alleria var charmig , söt och vacker och även hon kommer alltid vara älskad och finnas kvar i våra minnen och självklart saknar vi även vår lilla Alleria.


Hoppas ni vilar i frid och får äta många blåbärsgodisar och popkorn där ni är nu.


Här kommer bilder på Tyrande och Alleria.
Tyrande blev 2 år och 1 1/2 månad och Alleria blev 2 år och ca 5 månader.

Här är Tyrande och Alleria med sina syskon hos uppfödaren i Norberg och det är hon som som skickat bilden till mig samt andra bilder på dem från deras tid hos henne. Jag har hennes tillåtelse att få använda bilderna.
De är bara 3 veckor gamla på bilden.

En väldigt liten Tyrande-bebis.

En väldigt liten Alleria-bebis.
 
Alleria November 2011.
 
Fyra bilder på Alleria från 2011-12-30. Den nedersta bilden av dem tog jag med för att den visar hennes personlighet så bra, att hon var en aktiv liten råtta med spring i tassarna.

Två bilder på Tyrande från 2011-12-30.
 
 
Här är två bilder på Alleria och Tyrande från 2012-03-10. På första är Tyrande bakom Alleria och på den nedre är det Alleria som inte syns så bra bakom schalarna.

Tyrande och Alleria med sin syster Sylvanas mellan dem. Alleria är längst till höger och ja Tyrande längst till vänster. Även denna bild tagen 2012-03-10.
 
Två bilder på Alleria och Tyrande med sina systrar Sylvanas och Maiev i bakgrunden. Alleria är den ljusa till vänster  på båda bilderna och Tyrande till höger då förstås.
Bilderna tagna 2012-03_10.
 
Två bilder på Alleria från 2012-03-12. På andra bilden sitter hon på husses ena axel och spanar.
 
Bild på Tyrande på soffryggstödet 2012-03-10.
 
Bild på Tyrande från 2012-03-13.
 
Tyrande längst bak och Alleria längst fram. Bild tagen 2012-03-19.
 
Tyrande blir tvättad och Tyrande blir torkad efter tvätt 2012-03-22.
 
Alleria 2012-03-31.
 
Två bilder på en nyfiken Tyrande. 2012-03-31.
 
Alleria 2012-04-24.
 
Tyrande 2012-04-24.
 
Tyrande (t.v) och Alleria (t.h) 2012-04_24.
 
Tyrande Juni 2012.
 
Alleria Juni 2012.
 
Alleria Juli 2012 på balkongen.
 
Tyrande Juli 2012.
 
Tyrande med Alleria bakom sig på balkongen Juli 2012.
 
Tyrande (t.v) och Alleria (t.h) på balkongen Juli 2012.
 
Tyrande högst upp med Sylvanas bakom sig och Alleria länst ner. 2012-09-21.
 
Två bilder på Tyrande 2013-03-13.

Tre bilder på Tyrande från 2013-03-13.

Sex bilder på Tyrande från 2013-03-14.
 
Tyrande 2013-07-14.
 
Alleria 2013-12-14.
 
Fyra bilder på Alleria (Sylvanas är med i bakgrunden på en bild) 2013-12-29.
 RSS 2.0